Activitatea literara


 

Sophia, 2013

Sophia, 2013

SOPHIA

(2013)

Fac parte dintre acei oameni norocoși care au parte de povești și întâmplări seducătoare. Fie le trăiesc eu însămi, până la epuizare, părându-mi-se, de fiecare dată,  că asta e cam tot ce poți avea, fie le primesc de la alții, spuse tărăgănat, la o cafea băută cine știe pe unde, într-o zi oarecare. Oricum, dincolo de discurs, esențial e că mi se întâmplă.

Așa a apărut și „sophia”, ca din întâmplare… Vorbeam cu o prietenă bună și îngrozitor de deșteaptă despre felul în care viața păstrează până-n ultima ei secundă detaliile unor trăiri care nu și-au încheiat întregul parcurs. Care n-au ars până la capăt, cum se zice. Și-atunci, povestea asta a venit de la sine, adusă din nou în realitate  pe un ton împăcat, cu înțelepciune. Nu trebuia decât să cer voie s-o spun…

 

 

 

Vortex

Vortex, 2008

VORTEX

 (2008)

Primul roman, după ce am hotărât că în eseu nu mă mai simt suficient de liberă. Scris în cinci zile, VORTEX tratează ideea de umbră și modul în care poți lucra cu ea în beneficiul tău, împlinindu-ți rostul vieții. Indiferent cum arată acesta, drumul până acolo este analizat în detaliu, dar concentrat, cu puternice accente psihologice. Vertijul nu poate fi oprit niciodată. Odată intrate în câmpul lui, personajele nu au altă variantă decât să-și urmeze destinul…

 

 

 

 

 

 

Les maux au coeur, traducere, 2007

Les maux au coeur, traducere, 2006

LES MAUX AU COEUR

(DURERILE LA INIMĂ)

(2006)

Volumul conține câteva texte selectate din volumele anterioare, traduse în limba franceză de prof. Angela Bara, împreună cu Alain Drignon, psihanalist.

După traducerea minimală a unor texte, lecturate ulterior în cadrul unei întîlniri cu cititorii pe care am avut-o la Rodez, în sala de conferințe a Librăriei Fil d’ Ariane, editorul și fondatorul editurii, Georges Melloul, a hotărât să tipărească un volum lucrat cu profesioniști.

Un an mai târziu, LES MAUX AU COEUR a apărut, în 2000 de exemplare, la Editura Fil d’ Ariane din Rodez, fiind lansat în România, la București, în cadrul Zilelor Francofoniei. Oportunitate pentru care îi mulțumesc, desigur, editorului și prietenului meu, Georges Melloul.

 

 

Sau nu, 2001

Sau nu, 2001

SAU NU

 (2001)

Acest volum de aforisme și cugetări are, după părerea mea, o calitate esențială: te pune să alegi formula optimă în care dorești să te prezinți conștiinței tale. Tu, față în față cu tine însuți… o postură în care e greu să minți, să furi, să ucizi, să râvnești… la conștiința altuia.

 

 

 

 

 

 

 

 

Eul dement, 2000

Eul dement, 2000

EUL DEMENT

 (2000)

Inspirat de „Însemnări din subterană” a lui Dostoievski, considerată, de-altfel, una dintre cele mai valoroase cărți ale sale, EUL DEMENT urmează aceeași cale a existențialismului exacerbat, dezvăluind fețe mai puțin agreabile ale ființei umane. Un adevăr care nu ne prea place, dar care ne urmează de când lumea.

 

 

 

 

 

 

 

Ieri bisect, 1999

Ieri bisect, 1999

IERI BISECT

 (1999)

Ce poți să spui lumii după ce deduci că plăcerea de-a trăi ți-a prelungit și zilele și nopțile cu simțuri în exces și multe gânduri? Ale tale și ale altora, gânduri seduse până la ultima lor frontieră cu patima începutului ființei. Eu, tu, alții – liant într-o memorie exterioară inepuizabilă…

 

 

 

 

 

 

 

Capital de toleranta, 1998

Capital de toleranta, 1998

CAPITAL DE TOLERANȚĂ

(1998)

Prima carte nu se uită niciodată… Debut, încredere deplină în vrerea de-a scrie, gânduri abia începute, adolescență târzie. Peste toate, un titlu care atât cât dă, tot atât și cere. Echitabil.

 

CAPITAL DE TOLERANȚĂ este un fel de jurnal eseistic care stilizează simțuri în cuvinte. Îți place sau nu. Altă cale nu există. Vorbirea ei, a cărții, este despre orice, cu emoția neprelucrată a începuturilor. Și un pic de sfadă cu Dumnezeu, pentru că a-L căuta, oricum ai face-o, este tot un fel de-a crede.